Verandering in je leven? Hoe laat je dat toe?
29-3-2019 Auteur Diana Annegarn


Veranderen is lang niet zo makkelijk als we denken. Zodra we verandering wensen nodigen we groei uit in ons leven. En hoe laat je verandering toe als het oude nog zo vertrouwd voelt? Het kan best dat je het oude ontzettend zat bent, maar toch nog niet de volgende stap zet naar iets nieuws. Misschien wacht je tot er iets gebeurt op je pad waardoor het vanzelf gaat of makkelijk gaat. Wie groei en verandering in zijn leven toe wil laten krijgt met uitdagingen te maken.

We willen allemaal verandering. Maar het liefst willen we er niets voor doen. Het mag allemaal vanzelf komen. Sommige mensen krijgen te horen dat ze er wel iets voor moeten doen. Voor hun gevoel staat er dan druk op waardoor sommige mensen bevriezen. Want wat moet je doen dan? Verandering is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Waar de een huppelend met verandering om gaat, staat de ander te zuchten en te steunen. We gaan allemaal anders met verandering om.

Verandering is in het diepe en onbekende stappen. Soms ziet het in energie precies als een zwart gat uit. Zoals in de kosmos. Het is de weg naar het onbekende. En als je eenmaal in het onbekende stapt, dan stap je eigenlijk in een energie wat nog geen vorm heeft. Van jou wordt verwacht daar vorm aan te geven maar hoe? Veel mensen visualiseren waar ze heen gaan. Dat helpt enorm om houvast te hebben. Maar dat hoeft niet. Sommige improviseren onderweg. Vele hebben onbewust wel een einddoel maar vertrouwen op hun ziel dat deze de weg wijst. Ze zijn trouw aan zichzelf.

Toch zijn er veel mensen die de eerste stap nog steeds niet gewaagd hebben. Waarom is dat zo moeilijk? Als je in het diepe stapt heb je alleen jezelf nog maar om op te vertrouwen. Veel mensen vertrouwen niet of nauwelijks op zichzelf. Ze hebben zichzelf misschien aangeleerd om alles buiten zichzelf te zoeken. Ze zetten pas de volgende stap als dit of als dat. Maar dat is lastig als je op een punt komt in het leven dat je volledig op jezelf bent aangewezen.

Op eigen benen staan vraagt veel moed en kracht en is naar mijn mening onderschat. Sommige stappen zijn zo totaal onbekend dat het veel verandering zal brengen. Je bent tenslotte lerend. We kunnen niet weten wat we morgen door ervaring wel weten. En als je weet dat je nog veel zal leren dan kan het kwetsbaar maken. Hoe zet je die volgende stap als je je kwetsbaar voelt?

In die kwetsbaarheid ligt ook vaak de sleutel van het succes. Kwetsbaarheid zorgt voor een open hart. En wie de controle wil vasthouden, sluit vaak zijn hart voor de vele mogelijkheden die kunnen ontstaan, nadat jij de eerste stap hebt gezet. Voor sommige voelt het alsof ze in het diepe duiken terwijl het voor anderen als de volgende logische stap in hun leven is.

Ik heb mensen gezien die jarenlang vasthouden aan het oude vertrouwde en tot op de dag van vandaag nog steeds de eerste stap niet hebben gezet. Dat is op zich niet erg want je hoeft niet vooruit te gaan. Je mag best bij het oude blijven. Dan zitten daar de lessen die ze zoeken en niet in het nieuwe. Maar het is zonde als je je leven lang van iets droomt en daarmee jezelf teleurstelt en verdriet doet. Je wilt zo graag vooruit maar je lichaam durft niet.

Hoe kom je tot de volgende stap als je angst hebt verandering toe te laten? Misschien is het handig om te weten dat iedereen angsten voelt bij de volgende stap of bij verandering. Alleen de ene ziet dat als een uitdaging en actie en de ander ervaart het als enorme stress. De reden waarom de ene wel de stap zet en de ander niet is vaak puur de manier waarom mensen er mee om gaan. Het is niet zo dat mensen die makkelijk om lijken te gaan met verandering nooit geen angsten hebben. Het hangt er ook van af over welk onderwerp we hebben. De ene kan makkelijk van baan veranderen alsof het niets is, maar blijft bijvoorbeeld al jaren in een huwelijk zitten die niet goed loopt.

Mijn man is kitesurfer. Hij en zijn vrienden vinden het heerlijk om de uitdagingen op te zoeken. Hoe extremer hoe beter. Met ski’s, met een board of met schaatsen surfen, het maakt hun niet uit. Hoe groter de uitdaging, hoe meer zij zichzelf voelen en de kracht die daardoor vrij komt. Het geeft het gevoel dat ze onoverwinnelijk zijn. Ik persoonlijk moet daar niet aan denken. Ik doe weer andere dingen wat hij weer niet ziet zitten.


Er is dus meer aan de hand. Soms durven mensen de eerste stappen niet te zetten omdat er onbewust nog iets speelt. In mijn praktijk zie ik mensen waarbij vorige levens nog wel eens meespelen. Of dat mensen in de omgeving van de persoon er nog niet klaar voor zijn. Dus dan lijkt het een excuus maar dan heeft het gewoon nog wat tijd nodig. Maar uit ervaring weet ik ook dat er uitzonderingen zijn. Mensen die blijven zoeken naar stukken in vorige levens of anders en doen dit jarenlang zonder stappen te zetten.

Het tegenovergestelde zie ik ook vaak. Mensen nemen dan de eerste stappen en daardoor ontstaat er zoveel persoonlijke ontwikkeling dat het einddoel wat ze voor ogen hebben ineens heel ver weg blijkt te zijn of ze haken af.

Rondom verandering is er dus heel veel gaande. Er zit een lading op verandering. En of mensen die nu voor die tijd oplossen of daarna, het is duidelijk dat verandering veel persoonlijke ontwikkeling met zich mee brengt. Dan zou je kunnen stellen dat het niet zo uitmaakt om deze verandering snel of langzaam tot stand te brengen. Want snel zorgt net zo goed voor een reactie als langzaam.

Naar mij mening maakt het dan niet uit of je wel of niet de eerste stappen zet. Maar voor wie het wel uitmaakt is voor jezelf. Wat zeg jij tegen jezelf als je niet de eerste stappen durft te zetten? Vind je jezelf stom? Dom? Slap? Ben je teleurgesteld in jezelf? Of leg je het buiten jezelf neer zodat je denkt teleurgesteld te zijn in jezelf, in het leven of in de ander?

Verandering is een proces. Het begint bij keuzes maken. Geen keuze maken is ook een keuze. Het zal ons enorm helpen als we de druk van onszelf afhalen. Verandering is transformeren en dat doen we altijd op elk moment. Er is geen manier om dit snel of langzaam te doen. Er is alleen maar een manier die het beste bij jou past. Daarom is het belangrijk jezelf te leren kennen. Als jij moeite hebt met verandering dan mag dat best. Misschien is het voor jou belangrijk minder snel te gaan. Geef het aan jezelf toe en accepteer wat jouw manier van veranderen is.

Hoe kom je dan toch tot verandering? Om te kunnen veranderen is het belangrijk dat je je veilig voelt. Ten eerste veilig bij jezelf. En zorg er voor dat je je eigen manier hierin vindt. Sommige voelen zich veilig als ze iemands hand mogen vasthouden, anderen voelen zich veilig als ze zich inlezen of diploma’s hebben en weer anderen voelen zich veilig als ze ruimte voelen om zichzelf te kunnen zijn.

Wat je manier ook is, zorg er voor dat dit jouw eigen manier wordt. Er komen nog vele momenten in het leven waar verandering van jou verwacht wordt. Als jij je vertrouwd voelt bij jezelf omdat jij gehoor geeft aan jezelf en jij weet dat jij altijd aan jezelf gehoor zult geven, zul jij de volgende stap durven wagen. Als jij jezelf altijd in de steek hebt gelaten zul je nooit het vertrouwen vinden. Bouw een vertrouwensrelatie met jezelf op. Dat kan alleen maar als je jezelf leert omarmen. Dan kun je ook anderen leren vertrouwen die bij die proces betrokken zijn. Dat geeft rust en ruimte.

Als je je bewust wordt van dit proces dan wordt de volgende stap en de stap daarna ook makkelijker. Zet geen druk op jezelf. Verandering is onze ware natuur. Zorg dat je vertrouwen krijgt in jezelf. Ben jij iemand waar jij op kunt bouwen? 

      
Ik heb mijn praktijk in Harderwijk en combineer mijn werkt met het gezinsleven thuis.

Maandag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Dinsdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Woensdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Donderdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Vrijdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur

Skype contacten
Het is mogelijk een sessie via skype te ontvangen. Ook uit het buitenland kun je contact opnemen. Een consult in het Engels is mogelijk.Bedankt dat je voor me bent geweest. Bedankt dat je met je zuiverheid mijn leven hebt bekroond. Bedankt dat je mijn leven aan mij hebt teruggegeven. Je hebt duidelijk een ‘nieuwe begin’ gestart bij mij. Een nieuwe begin waarin heel veel positiviteit, harmonie, liefde en licht is; bedankt dat je mijn leven op deze manier hebt geraakt.
Ik weet niet of deze woorden genoeg zijn om te vertellen wat voor impact je hebt op mijn leven, maar dit zijn de eerste woorden die bij mij zijn opgekomen.  

T. uit D.
   


 
Locatie
Harderwijk

Belangrijke links
Contact
Privacy verklaring
Werkwijze
Klachtenregeling
Wat gebeurt er tijdens een sessie?
CAT behandelovereenkomst
Disclaimer


Volg mij op facebook en youtube

  Openingstijden:
Ma t/m vrij van 9.00 uur tot 12.00 uur en 19.00 uur to 22.00 uur.


Mijn andere websites:
www.sterrenmensen.nl

www.hetholistischefamiliehuis.nl
www.kernkind.nl

BTW en KVK
KVK 08141678
BTW
NL 1929.67.137. B01