Opkomen voor jouw kind in de school of kinderopvang
29-3-2019 Auteur Diana Annegarn (oud artikel spirimam)

Ik werk al jaren met kinderen, ouders en instanties. Dit helpt mij wel omdat ik veel gezien en gehoord heb. Nu het om mijn eigen kind gaat kan ik beide kanten van het verhaal begrijpen. Maar ik ben het lang niet overal mee eens.

Vroeger zat ik veel in de weerstand. Ik had een mening over andere pedagogen en visies. Ik had een mening over jeugdzorg, zorg, onderwijs en kinderopvang maar tegenwoordig zie ik gewoon mensen die aan het leren zijn. Nu ik zelf groepen coach weet ik hoe moeilijk het is om verandering bij mensen aan te brengen dus ik heb inmiddels geleerd los te laten. Verandering willen is wat anders dan mensen helpen deze verandering uit te voeren. Dit proces gaat bij een individu heel makkelijk maar bij een groep vaak langzamer.

Dus dat alles in de kinderopvang of onderwijs niet zo loopt als het moet lopen kan ik dan ook wel accepteren. Maar dat wil niet zeggen dat ik overal mee eens ben. In de loop van de jaren heb ik mijn eigen mening en visie gevormd. Ik ben persoonlijk een voorstander van democratisch onderwijs. Maar mijn kind gaat naar de vrije school. In de loop van de jaren heb ik vele scholen gezien en vele verhalen en visies aangehoord van leerkrachten. Maar persoonlijk vind ik geen één school perfect ook al vinden de leerkrachten dat zelf meestal wel.

Ik zie in elke school wel voor en nadelen. Dus ik kies voor de middenweg. Ik luister naar mijn kind. Heeft mijn kind het naar haar zin op school? Zo ja dan blijft ze daar en anders gaan we op zoek naar wat anders.

In het begin kon ik mij wel vinden in de juffen die echt hun best doen. Ze hoeven van mij niet perfect te zijn. Maar als mijn kind aangeeft dat ze iets heeft meegemaakt dan bespreek ik dat ook gelijk met de juf. Mijn verwachtingen zijn laag. Maar daardoor ook heel hoog. Ik vind het belangrijk dat mijn kind zichzelf kan zijn en gehoord wordt. En toch twijfel ik of dit op school wel zal gebeuren. Ze gaat straks naar de kleuterklas met ruim 20 kinderen. Dat vind ik best veel. Persoonlijke aandacht gaat bijna niet. Gelukkig hebben ze veel stagiaires.

Maar waar op school wel? Is dat niet de grootste wens van een ouder? Dat de juf ziet wat jij ziet? Namelijk een knap, lief, intelligent kind en misschien nog wel meer? Jij vind je kind natuurlijk geweldig en het is super als een juf of meester dit ook ziet.

En willen we niet dat het positieve in het kind benadrukt wordt? Hoe fantastisch zou het zijn als de juf of meester voor je staat en verteld hoeveel potentie het ziet in jou kind en graag wil helpen jou kind de waarde er van te laten voelen?

We willen toch liever niet dat een meester of juf een beoordeling geeft met een cijfer of een rapport? Graag willen we dat ze zien wat wij ook zien en het kind voorbereiden op een gouden toekomst. Alleen is dit afhankelijk van de school? Ik geloof van niet. Ik geloof dat de school je kind hierin kan ondersteunen maar ook hierin veel faalangst kan ontwikkelen bij een kind. Ik geloof dat het aan de ouder is om voor je kind op te komen als dit gebeurt.

Als je wilt opkomen voor je kind dan is het belangrijk dat je als ouder heel goed weet hoe het werkt. Sommige ouders komen met veel geweld binnen als het niet zo gaat als zij willen. En wie vindt het leuk om zo aangesproken te worden? Persoonlijk geloof ik ook dat je daar niets mee bereikt. Mensen sluiten zich vaak af als je andere zo benaderd.

Dan komt de vraag bij mij op of je als ouders alles zelf moet doen. Je moet weten hoe je kind in elkaar steekt en hoe pedagogiek werkt, rekening houden met het feit dat leerkrachten ook maar mensen zijn en ook nog opkomen voor je kind in de wereld van onderwijs en kinderopvang. Sommige mensen geven hier vaak als antwoord op dat kinderopvang of onderwijs gewoon hun werk moet doen.

Maar in plaats van af te wachten of iedereen zijn werk wel doet neem ik liever zelf het heft in handen. Ik ben uiteindelijk eindverantwoordelijk over het geluk van mijn kind. En als ouder hou ik het geluk en welzijn van mijn kind goed in de gaten. Als beroepsopvoeder weet ik ook dat je als ouder ook blinde vlekken hebt. Dus ik heb de leidsters en leerkrachten wel nodig. Net zo goed als mijn partner, familie of vriendinnen. Maar er is een grens. Het is voor iedere ouder belangrijk deze grens te voelen. Bij de ene is de grens als snel bereikt en bij de ander kun je veel verder gaan.

Persoonlijk vind ik het altijd wel lastig om deze grens te bepalen. Natuurlijk gaat het geluk van mijn kind voor. En soms twijfel ik aan mijzelf. Heb ik het juiste gekozen? Doe ik hier goed aan? Nu weet ik zelf heel goed wat ik wil voor mijn kind en kan ik goed voor mijzelf opkomen. Ik heb in mijn leven genoeg gezien om mijn mening te vormen. Maar ik kan mij voorstellen dat je als ouder hier een burnout van kunt krijgen. Ik heb vele ouders begeleid de keuzes voor hun kind te maken en je bent daar niet alleen in. Vaak waren het moeders in mijn praktijk die intuïtief aanvoelde dat iets niet klopte en dat hun kind ongelukkig was.

Maar dan hadden ze bijvoorbeeld een partner die er heel anders over dacht of familie en vrienden die vonden dat ze een overbezorgde moeder was. Ik herken dit allemaal. Ik heb deze opmerkingen ook gehad. Mensen die mij overbezorgd vinden of vinden dat ik mijn kind moet loslaten. Maar ik ben iemand die voor verandering staat binnen onderwijs en kinderenopvang dus accepteren is voor mij geen optie. Ik ben degene die op zoek gaat naar oplossingen. Ik ga mijn kind niet in een systeem persen als ze daar ongelukkig van wordt. Maar wat dan wel?

Democratisch onderwijs is een mooi alternatief. Maar de kosten van deze school vind ik erg hoog. Er zijn nog meer mooie initiatieven maar veel te ver weg. En dan is thuisonderwijs ook een optie. Maar ik hou van mijn werk. Ik doe zoveel mooie dingen waar ik zelf heel gelukkig van wordt. Thuisonderwijs zou mij ongelukkig maken en dan heeft mijn kind een hele ongelukkige moeder. Dat kan ook niet goed zijn. Dus wat dan wel?

Ik probeer in het nu te blijven. En alles per dag te bekijken. Het zou vreselijk zijn als mijn kind als ze naar een andere school toe moet. En toch gaat het meestal wel zo. Het is vreselijk dat het systeem zo is zoals het is daarom blijf ik alert. Er is zoveel mogelijk binnen het onderwijs en er wordt zo weinig gedaan. Er is zo weinig wat men nog weet over kinderen, iets wat de meeste ouders al lang voelen.

Ik kan zeggen dat het tijd is voor verandering, maar dit zeg ik al sinds 2006 toen ik zelf probeerde een andere vorm van kinderopvang te starten. Maar verandering kost tijd. In al die jaren is er veel verandering maar ik zie nog geen affectieve grote stappen die er toe doen. NIet de stappen die mijn kind nodig heeft in ieder geval. De droom om een eigen school en kinderopvang te starten is inmiddels in werking gezet. Ik schijf alleen die visie en werkplan, de uitvoering laat ik over aan leerkrachten die hier goed in zijn.

Tot die tijd is het opkomen voor mijn kind en de grenzen van mijn kind bewaken. Wanneer gaat de school of kinderopvang over de grens van mijn kind? En dan maar weer zoeken naar een oplossing. Wat in deze maatschappij best wel moeilijk is. Het is jammer dat het zo moet, maar als het mijn kind helpt dan doe je dat natuurlijk.


 

      
Ik heb mijn praktijk in Harderwijk en combineer mijn werkt met het gezinsleven thuis.

Maandag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Dinsdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Woensdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Donderdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Vrijdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur

Skype contacten
Het is mogelijk een sessie via skype te ontvangen. Ook uit het buitenland kun je contact opnemen. Een consult in het Engels is mogelijk.Bedankt dat je voor me bent geweest. Bedankt dat je met je zuiverheid mijn leven hebt bekroond. Bedankt dat je mijn leven aan mij hebt teruggegeven. Je hebt duidelijk een ‘nieuwe begin’ gestart bij mij. Een nieuwe begin waarin heel veel positiviteit, harmonie, liefde en licht is; bedankt dat je mijn leven op deze manier hebt geraakt.
Ik weet niet of deze woorden genoeg zijn om te vertellen wat voor impact je hebt op mijn leven, maar dit zijn de eerste woorden die bij mij zijn opgekomen.  

T. uit D.
   


 
Locatie
Harderwijk

Belangrijke links
Contact
Privacy verklaring
Werkwijze
Klachtenregeling
Wat gebeurt er tijdens een sessie?
CAT behandelovereenkomst
Disclaimer


Volg mij op facebook en youtube

  Openingstijden:
Ma t/m vrij van 9.00 uur tot 12.00 uur en 19.00 uur to 22.00 uur.


Mijn andere websites:
www.sterrenmensen.nl

www.hetholistischefamiliehuis.nl
www.kernkind.nl

BTW en KVK
KVK 08141678
BTW
NL 1929.67.137. B01