Hoe moederschap mijn werk met kinderen veranderde
1-12-2016 Auteur Diana Annegarn

Sinds 1999 werk ik met ouders en hun opvoedvragen. Daardoor ben ik ontzettend gegroeid. En de meeste groei is op een natuurlijke wijze ontstaan, maar ook veel groei is ontstaan omdat de maatschappij verder is gegroeid en omdat mijn werk dat eiste. (Vanwege papierwerk en professionaliseren waar ik mij in mee heb laten slepen.)

Omdat ik zelf verder ontwikkelde en veel leerde van de ouders en kinderen op mijn pad ontstond een eigen manier van opvoeden. En dit zorgde ervoor dat ik zelf een opleiding schreef om andere ouders en beroepsopvoeders te helpen deze manier van opvoeding door te geven aan anderen.

Toen ik hier in 2006 mee startte was ik een van de eerste. Deze informatie is natuurlijk in mij aanwezig net zoals deze van nature aanwezig is in alle andere mensen. Vandaar dat ik het opvoeden vanuit de kern noemde. Het enige wat je hoefde te doen is jouw eigen innerlijke kind te bevrijden.

Maar in de loop van de jaren is deze informatie steeds meer geprofessionaliseerd. Dit geeft mij het gevoel dat het allemaal al voor ons bedacht is en vast staat. Het enige wat ik hoef te doen ik het werk van andere opvoeders volgen en hun ideeën en onderzoeken na te leven. Dit geeft mij geen ruimte voor creativiteit, en ontwikkeling van binnen uit.

Ik ben iemand die wil groeien op eigen eigenwijze manier en op eigen tempo. Als iemand zegt dat iets goed voor mij is, dan wil ik dat van binnen kunnen voelen voordat ik deze informatie zomaar over neem. Ook al komt deze uit zeer betrouwbare bron. Ik ben dan ook geen moeder die uren in opvoedboeken kan lezen. Ik heb wel boeken die ik allemaal half heb gelezen. Kennelijk is dat toch niet aan mij besteed.

Alles wat ik nodig heb om te weten is in mijn dochter, in mijzelf en in mijn relatie met mijn man aanwezig.  Ik hoef alleen maar met hart en ziel te luisteren. Wij zijn met z’n drieën in balans en harmonie. Af en toe groeit mijn man een stukje en dan ik weer of dan mijn dochter weer. We maken ruimte voor deze groei door met elkaar mee te groeien. En als het nodig is ondersteunen we elkaar hierbij maar meestal kan iedereen in het gezin dit zelf wel. Met een beetje liefde en vooral veel luisteren komt het altijd goed.

Jarenlang heb ik mij verdiept in de mooiste opvoedmethodes. En nu laat ik alles los. Ik wist precies waar ik vond stond als ik zwanger zou worden. En toen ik zwanger was heb ik het allemaal los gelaten.
 
Ik vind opvoeden een natuurlijk en creatief proces. Iets wat ik puur op gevoel doe. Dat wil zeggen dat ik soms ook niet weet. Zo wil ik het graag. Ik wil leren, ik wil voelen en ik wil groeien. Ik weet niet altijd wat mijn dochter mij wil zeggen en ik weet ook niet altijd waar de botsing met mijn man over gaat. Het zijn allemaal vragen die mij bezig houden en helpen verder te groeien. Dit voelt voor mij natuurlijk en zo is het leven volgens mij bedoeld.

Ik had besloten dat ik tijdens de zwangerschap alles natuurlijk en bewust zou doen. Maar dat ging niet altijd op. Ik heb een partner die graag mee wil beslissen. Ik vind zijn mening heel belangrijk. Ik hou van hem en ik wil hem niet forceren om iets te doen waar hij niet achter stond. Ik wist misschien al heel veel maar hij had nog nooit iets met opvoeding te maken gehad. Ik heb toen geleerd om los te laten. (Wat wel moeilijk was met al die hormonen.) Maar dat hielp wel. Wij zijn dichter naar elkaar toe gegroeid juist omdat we zo verschillend waren en wij geen druk op elkaar legde om elkaar te veranderen. Ik waardeerde zijn keuze ik hij de mijne. Het voelde niet goed iets te doen waar hij niet achter staat en voor hem voelde het ook niet goed. Dus de periode van zwangerschap en geboorte waren een periode waar wij elkaar opnieuw hebben leren kennen.

Ik ben ontzettend blij dat we dit proces samen hebben doorgemaakt. Wat een verrijking van een relatie! Een kindje in je leven uitnodigen brengt veel verandering. Mijn dochter bracht ook veel verandering. Ik heb de ruimte en rust genomen om intuïtief naar haar en naar mijzelf te luisteren. Wat voelt wel goed en wat voelt niet goed. Ik merk aan haar reactie als iets niet goed voor haar voelt. Ze kan het nog niet zelf uitleggen.

Dit is misschien moeilijk uit te leggen maar als moeder kun je wel voelen als ze iets (niet) wil. Ik kan haar wel mijn wil op leggen als ik iets wil, maar daar staan mijn man en ik niet achter. Wij vinden het belangrijk dat ze haar eigenheid ontwikkelt en dat ze zich niet gedwongen voelt. Net zoals mijn man en ik elkaar niet dwingen.

De band tussen mij en mijn dochter en ook de band met mijn partner voelt voor mij belangrijk. Dat vormt voor mij een basis. Niemand in het gezin zou zich gedwongen moeten voelen iemand te zijn die ze niet zijn. En alles in de opvoeding is nieuw. Elke fase in ontwikkeling zorgt weer voor groei bij ons. Dus we zijn nog lang niet uitgeleerd. Er is nog zoveel te leren over onszelf. En er is nog zoveel te leren van onze dochter.

Dat is ook de reden waarom ik als gezinscoach gestopt ben. Al die methodes en regeltjes passen niet meer bij mij. Ik doe het op eigen wijze. En ik merk dat mensen mij afkeuren. Ouders hebben vaak zoveel hoge verwachtingen van zichzelf dat ze dit van anderen ook hebben. Waarom? In elke opvoeding mag er ruimte zijn voor groei. Er is geen goed en fout. Er is alleen maar groei wat op eigen wijze ontstaat.

Als we allemaal vanuit liefde leven met elkaar dan is er ook ruimte voor groei. En dan maakt het niet uit of de ene ouder nu wel of niet inent, wel of niet biologisch eet, wel of niet afval scheidt. Dit zijn keuzes die bij de opvoeding horen. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Dat bepaald niet of ze nu wel of niet een goede opvoeder zijn.

Ik ben blij dat ik mijzelf de ruimte geeft om te groeien. En ook de anderen binnen het gezin de ruimte geef om te groeien. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd lukt. Als ik een dag heb dat ik heel moe ben of even doorheen zit dan vind ik dit heel menselijk. Ook daar is ruimte voor. Meestal geef ik mijn grenzen wel aan. Ik geef aan dat ik niet lekker in mijn vel zit en als er een mogelijkheid is dan neemt mij man mijn dochter ergens mee naar toe zodat ik even een moment voor mijzelf heb. Ik neem deze momenten ook heel vaak. Vaak voordat ik geïrriteerd raak.

Opvoeden is een taak wat ik graag op eigen wijze doe. Weg met al die regels die mij bij mijn intuïtie en innerlijke kracht weghouden als moeder. Ik verwelkom de groei in mijn leven. Ik zal nooit morgen niet meer de Diana zijn die ik gister was. Ik kies mijn eigen weg.

Ik sta nog steeds achter mijn visie bij bewust opvoeden en Kernkind. Opvoeden ontstaat door te leren luisteren naar de groei die binnen in jezelf ontstaat.


 

      
Ik heb mijn praktijk in Harderwijk en combineer mijn werkt met het gezinsleven thuis.

Maandag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Dinsdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Woensdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Donderdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Vrijdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur

Skype contacten
Het is mogelijk een sessie via skype te ontvangen. Ook uit het buitenland kun je contact opnemen. Een consult in het Engels is mogelijk.Bedankt dat je voor me bent geweest. Bedankt dat je met je zuiverheid mijn leven hebt bekroond. Bedankt dat je mijn leven aan mij hebt teruggegeven. Je hebt duidelijk een ‘nieuwe begin’ gestart bij mij. Een nieuwe begin waarin heel veel positiviteit, harmonie, liefde en licht is; bedankt dat je mijn leven op deze manier hebt geraakt.
Ik weet niet of deze woorden genoeg zijn om te vertellen wat voor impact je hebt op mijn leven, maar dit zijn de eerste woorden die bij mij zijn opgekomen.  

T. uit D.
   


 
Locatie
Harderwijk

Belangrijke links
Contact
Privacy verklaring
Werkwijze
Klachtenregeling
Wat gebeurt er tijdens een sessie?
CAT behandelovereenkomst
Disclaimer


Volg mij op facebook en youtube

  Openingstijden:
Ma t/m vrij van 9.00 uur tot 12.00 uur en 19.00 uur to 22.00 uur.


Mijn andere websites:
www.sterrenmensen.nl

www.hetholistischefamiliehuis.nl
www.kernkind.nl

BTW en KVK
KVK 08141678
BTW
NL 1929.67.137. B01