Het kwetsbare en dappere proces van mensen die hun hart volgen
8-05-2017 Auteur Diana Annegarn

Als ervaringsdeskundige, omdat ik niets anders zou kunnen dan mijn hart te volgen, weet ik als geen ander hoe kwetsbaar dit proces is. Zeker in het begin. Ik heb heel veel grote stappen in mijn leven gewaagd en veel moeilijke keuzes gemaakt. Vooral veel mensen losgelaten en drastische keuzes gemaakt die dwars tegen andermans verwachtingen in gingen.

Toen ik een jaar geleden mijn eigen werk bij Kernkind op had gezegd, sprong ik opnieuw in het diepe. Op zo'n moment voel ik heel veel liefde voor mijzelf maar ook heel veel angst. Het oude vertrouwde loslaten en eigenlijk ook weer loslaten wie ik ben om zo weer een nieuwe Diana te creëren, vraagt op zo'n moment veel moed. Ik ging echt door een soort rouwproces omdat dat erbij hoort. Alle jaren oefenen maakte mij klaar voor deze grote stap in mijn leven.

Zoals altijd voelde ik ook bij deze stap een enorme kracht vrijkomen, die ik altijd voel als ik er voor kies om iets of iemand los te laten. De adrenaline die dan vrijkomt duurt een paar dagen en daarna komt de angst. O jee, had ik dit wel moeten doen?

Vaak stoppen mensen, als ze de sprong in het diepe wagen, omdat ze zo overvallen worden door de angst en emoties die ineens te voelen zijn nadat ze jaren verstopt hebben gezeten.

Het voelt vaak als een eenzaam proces omdat we dan pas onze kracht voelen. Tenzij hier veel blokkades zijn. Ineens voel je je weer dat kwetsbare kind op school of thuis.

En ookal hoort alles erbij, de leuke en niet leuke reacties, ze komen wel binnen en het kan je ook even helemaal overstuur maken om er vervolgens weer bovenop te krabbelen.

Ik heb door de kwetsbaarheid jaren lang mijn hart niet volledig durven openen en mij nooit kunnen overgeven om mensen volledig in mijn leven toe te laten. Ik had in mij hele leven veel teleurstellingen ervaren van mensen die deze kwetsbaarheid niet begrepen. Wie kon ik nog vertrouwen? Ik ging er vanuit dat ze toch weer weggingen zodra ze mijn kwetsbaarheid zagen.

Mensen die voor lange tijd bleven waren mensen die zelf de moed niet vonden om zelf de sprong in het diepe te wagen. Zij keken naar mij op en zogen mij leeg. Deze mensen vond ik het moeilijkst om mee om te gaan. Deze mensen lieten mij vaak ook weer als een baksteen vallen als ze zagen dat ik ook een mens was.

Om mij toch weer kwetsbaar op te stellen en diepe vriendschappen aan te gaan was voor mij een nieuwe sprong in het diepe. Het hielp mij er telkens weer aan herinneren hoe kwetsbaar je je als mens kunt blijven voelen. En hoe weinig mensen hier mee weten om te gaan. Maar door persoonlijke groei en ontwikkeling was ik inmiddels veranderd. Kindstukken waren volwassen geworden. Als ik geen aanmoediging en afwijzing meer nodig heb, voel je alleen maar liefde.

Ik kom mensen tegen met hun hart open die net als ik weten dat begrip en respect voor elkaars processen heel normaal is, ze voelen niet de behoefte dit te benoemen. Iedereen is gekwetst op dit gebied het maakt je tot wie je bent. Er is geen waarde oordeel. Connecties worden alleen gemaakt als deze moeten zijn. Met begrip dat je elkaar ook weer los kunt laten. Niets is voor altijd en misschien ook wel. Je hebt altijd een vrije keuze.

Kwetsbaarheid helpt je te voelen wie je echt bent. Kwetsbaarheid kent geen hokjes en geeft je ook geen enkele houvast om je achter te verschuilen. Je kunt jezelf dan niet meer verbergen achter wie je denkt te zijn. Achter maskers en muurtjes. Je voelt jezelf in alle puurheid op de meest zuivere manier die er is.

Wie dit durft toe te laten is de gelukkigste van de hele wereld. Ook al overvalt dit gevoel je wel eens, nemen je gedachte dan een loopje met je en heb je daar nog veel blokkades, jij als geen ander weet waarom je dit doet. Dit is de plek waar je echt je ware Goddelijke zelf ontmoet. De echte aanmoediging kan alleen maar uit jezelf komen. En hoe krachtig dit is, kan je alleen maar zelf voelen.

Wordt geen prooi van je eigen gedachten en blokkades op het moment dat je in het diepe springt. De kracht is er maar soms heb je hulp nodig deze te kunnen voelen. Vooral als je gedachte of emoties je overheersen. Vraag er dus altijd om als het nodig is. Je hoeft het niet alleen te doen.

Je hart volgen kun je in verschillende situaties. In je werk, in je relatie, in je familie, in de opvoeding of schoolkeuze. Uit patronen of uit een wurgende omgeving stappen is nooit een makkelijk proces. Dus omring jezelf met mensen die je oprecht begrijpen. Mensen die kwetsbaar durven zijn en die zichzelf niet verbergen. En vergeet niet dat niemand perfect is, ook mensen die heel krachtig zijn voelen zich wel eens kwetsbaar.

Je hoeft jezelf ook niet te omringen met mensen die alleen maar positief zijn. Omring jezelf met echte kwetsbare mensen die de moed hebben in deze kwetsbaarheid te gaan staan en de kracht die daardoor vrijkomt om te zetten in nieuwe stappen. Zij weten hoe het is om echt te zijn en ook al kunnen zij je niet helpen, je moet het tenslotte zelf doen, zij weten hoe het voelt. Zij voelen zich ook eenzaam en kwetsbaar, maar dan voel je dat samen. Onthoud wel dat je je niet aan deze mensen vast gaat houden. Dat voelt voor hen wurgend. Mensen komen en gaan.

Ga ook niet mee met mensen die je willen helpen. Niemand zit te wachten op iemand die je wil helpen. De enige echte hulp komt van mensen die je helpen de antwoorden in jezelf te vinden. Zij bieden alleen hulp aan als je er om vraagt. Ongevraagd advies die iemand geeft als je midden in het proces zit, is heel onprettig om te ontvangen. Want je ervaart hulp in kleine dingen om je heen of je voelt dit in een intuïtieve stem. Je keert je naar binnen voor antwoorden. Vaak keer je je in een periode dat je je het meest kwetsbaar voelt ook tijdelijk even naar binnen. En misschien betrap je jezelf erop dat je voor sommige mensen negeert. Je wilt ze even niet spreken.

Hoe vaker je dit doet, hoe veel dieptes je ook bespringt, er komt een tijd dat je beseft dat dit het leven is. Er is maar één echte manier van leven en dit is het. Er is geen perfecte manier van leven, er is alleen maar het volgen van je hart, in de diepte en in de kwetsbaarheid durven staan. Daarna ruim je de rommel in jezelf op die daardoor zichtbaar wordt en na een lange (soms korte) periode van rust ga je weer door naar de volgende uitdaging.

Omdat ik zelf mensen graag help als ze mijn hulp vragen, merk ik zeker ook dat er vanuit mijn omgeving wel eens commentaar is op deze kwetsbare en vaak ook gevoelige mensen. Er zijn veel mensen op de wereld die zichzelf heel krachtig vinden, met hun grote mond en hun grote ego. En zij vinden deze mensen die hun hart volgen vaak heel onstabiel en zielig. Zij bieden afkeuring aan. Er zijn ook groepen mensen die zichzelf heel zielig vinden en veel van drama houden. De mensen die van elke kleine verandering in hun leven een groot drama maken. Deze mensen keuren niet zo zeer af maar maken iemand graag onzeker. Zij bieden jou hun angst aan.

Als je met deze mensen kunt omgaan zonder masker of muur en te voelen wat het met je doet zonder oordeel, dan ben je een heel eind weg op je pad. Want je leert uiteindelijk dat dit de enige manier is in het leven om je ware zelf te zijn. Zonder masker en zonder muur. Want dan is je hart open. En hoe kwetsbaar het ook voelt, alleen een open hart kan gelukkig maken.

Kwetsbaar kan ook een eenzaam gevoel geven. Maar wie het leven begrijpt voelt dat hij of zij nooit alleen is. We zijn allemaal verbonden. Want dan pas leer je echt mensen zien. Wie het Goddelijke in zichzelf ziet, ziet ook het Goddelijke in de ander. We noemen het kwetsbaarheid, eenzaamheid, liefde of angst. Het is het alles omvattende. De eenheid tussen licht en donker. Onze vernietigende kracht en onze scheppende kracht. Het is één zijn met al wat is. Omarm het, voel het, adem het, het is wie we zijn in onze volle potentie. En ervaar wat voor kracht er vrij komt en wat we er allemaal mee kunnen. Het leven is van jou!

Kwetsbaarheid helpt mij voelen wie ik echt ben. En dat is mijn hart volgen. Ik hoef geen hulp, ik vraag het als ik het wel als ik het nodig. Liefde is welkom. Ik krijg spiegels op mijn pad en ja ik heb ook mijn lessen te leren omdat ik dit wil. Dat maakt mij niet zielig of minder krachtig of een mindere coach/medium, ik ben er dankbaarheid voor. Ik voel, ik leef, ik leer en ik laat los. Zodat wat ik wil ontvangen op mijn pad kan komen. Ik ben mens met hart en ziel. Ik heb geleerd dat je hart volgen fases heeft. In het begin voelde ik mij heel sterk als ik mij hart volgde. Maar dat was omdat ik het vanuit mijn ego deed onder het motto dat ik toch niemand nodig had. Daarna voelde ik mij bij elke stap heel kwetsbaar en van slag. Omdat ik mijn gevoel toeliet en zo ook de spiegels.

Ik kwam steeds een stapje dichter bij mijn allergevoeligste deel. De volgende fase is de fase waarin ik ervaar dat we allemaal verbonden zijn vanuit dit diepe gevoel. De mensen die mij kwetsen en bijstaan, het is hetzelfde. Ze zijn allebei niet echt. Wat is echt is, is wat ik van binnen voel. Mensen zijn gewoon mensen met dezelfde kwetsbaarheid als ik. En iedereen is in een andere fase in hun leven. Sommige zitten nog in de eerste fase en reageren vanuit hun ego. Ze kunnen nog niet bij hun gevoel komen. Anderen zitten in de tweede fase en voelen zich snel gekwetst en weer anderen voelen zich ook kwetsbaar maar hun hart blijft open en hun kracht blijft aanwezig.
 In de eerst fase dacht ik te voelen wat ik in de derde fase voel, in de tweede fase leek het alsof ik bij af was en in de derde fase voel ik wat ik in de eerst fase al wist. Ik kan in de overgave blijven. Ik ben wie ik ben.

Ik heb dit artikel geschreven naar aanleiding van een bijeenkomst waar ik veel mensen heb ontmoet die de pijn en verdriet hebben geuit toen ze besloten het roer om te gooien. Het voelt als in het diepe springen en op zo’n moment voel je je heel kwetsbaar. De meeste pijn lag bij de ervaring dat andere mensen je in deze moeilijke periode diep kunnen kwetsen. En ook al is iedereen zich ervan bewust dat het spiegels zijn, het raakt ook. We zijn mens. Hier mee om leren gaan is ook weer een proces. En ook dat maakt kwetsbaar. We kunnen allemaal wel alles alleen doe om dat daar onze kracht ligt, maar als er meer begrip zou zijn zou het minder kwetsbaar en eenzaam voelen. Dan ervaren we het als heel normaal. We noemen het dan geen proces meer en we zien ook niet de stukken waar andere mensen doorheen aan als iets van hun maar van ons allemaal. Hopelijk draagt dit iets bij aan de verbinding die mensen op de wereld zo hard nodig hebben. Het verlangen naar respect, begrip en vooral liefde. We zijn verbonden.


 

      
Ik heb mijn praktijk in Harderwijk en combineer mijn werkt met het gezinsleven thuis.

Maandag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Dinsdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Woensdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Donderdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Vrijdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur

Skype contacten
Het is mogelijk een sessie via skype te ontvangen. Ook uit het buitenland kun je contact opnemen. Een consult in het Engels is mogelijk.Bedankt dat je voor me bent geweest. Bedankt dat je met je zuiverheid mijn leven hebt bekroond. Bedankt dat je mijn leven aan mij hebt teruggegeven. Je hebt duidelijk een ‘nieuwe begin’ gestart bij mij. Een nieuwe begin waarin heel veel positiviteit, harmonie, liefde en licht is; bedankt dat je mijn leven op deze manier hebt geraakt.
Ik weet niet of deze woorden genoeg zijn om te vertellen wat voor impact je hebt op mijn leven, maar dit zijn de eerste woorden die bij mij zijn opgekomen.  

T. uit D.
   


 
Locatie
Harderwijk

Belangrijke links
Contact
Privacy verklaring
Werkwijze
Klachtenregeling
Wat gebeurt er tijdens een sessie?
CAT behandelovereenkomst
Disclaimer


Volg mij op facebook en youtube

  Openingstijden:
Ma t/m vrij van 9.00 uur tot 12.00 uur en 19.00 uur to 22.00 uur.


Mijn andere websites:
www.sterrenmensen.nl

www.hetholistischefamiliehuis.nl
www.kernkind.nl

BTW en KVK
KVK 08141678
BTW
NL 1929.67.137. B01