Diepe dalen in een relatie zijn een kans naar vrijheid
7-7-2020 Auteur Diana Annegarn

Je kunt op verschillende manieren diepe dalen ervaren in een relatie. Je kunt een vorig leven raken maar ook een innerlijk kind stuk. Vaak zijn deze twee verbonden maar dat hoeft niet altijd. Elk diep dal wat jullie samen ervaren is een kans om te groeien. En zo voelt het niet altijd. Soms is er veel verdriet en heel diep verdriet. Soms lijkt het alsof je er samen niet uit komt, maar uiteindelijk komen de meeste er wel door heen.

Ik weet nog wel mijn eerste ruzie. De angst om de ander te verliezen was toen groot. Ik kwam niet uit een gezin waar over emoties gesproken werden. Er werd wel naar mijn emoties gevraagd af en toe maar er werd naar mijn mening niet of nauwelijks goed mee omgaan dus hield ik liever mijn mond. Mijzelf veilig genoeg voelen om mijn emoties toe te laten was iets wat ik mocht leren. Dat was ook iets wat mijn partner mocht leren. Als iemand emoties uit dan doet dat wat met je. En omdat we allebei niet geleerd hadden hoe we hier mee om kunnen gaan raakte we nog wel eens in de knoop als we emoties uitte naar elkaar.

Emoties uiten was in het begin niet echt een opluchting. Het was meer een ding wat je eigenlijk probeerde te voorkomen omdat het alleen maar moeilijk was. Maar dat bracht mij veel hoofdpijn waardoor ik op mijn werk niet kon functioneren. Ik moest opnieuw leren uiten wat mijn emoties waren. Het hielp om het zelf ook te begrijpen en te begrijpen waar deze emoties vandaan komen. Ik ging toen naar een coach die mij hielp mijn emoties te begrijpen en oud zeer los te laten. Emoties die ontstaan waren in mijn kindertijd. Ik wist dat ze niets met mijn man te maken hadden maar met mijzelf.

Mijn man had altijd moeite met luisteren naar emoties. Door het gedrag van zijn moeder die hem het gevoel gaf dat hij ‘moest’ luisteren naar haar emoties. Ze had veel onmacht in het uiten van emoties naar hem en dat verwijt kreeg hij ook. Samen leerde wij hier anders mee om te gaan. De doorbraak was tijdens een vakantie waar ik voor de zoveelste keer mijn dagen alleen maar in het hotel kon doorbrengen vanwege hoofdpijn. Inmiddels ging ik al heel lang naar een coach maar nu hij nog. Zijn kwartje viel omdat we regelmatig al hadden besproken dat ik mijn emoties onderdrukte. Inmiddels probeerde ik deze al wel aan te geven maar hij stond er nog niet voor open.

Tijdens deze vakantie viel zijn kwartje. Hij wist dat hij moest gaan luisteren naar mijn emoties en dat dan de hoofdpijn weg zou gaan. Dat deed hij. Hij trok de woorden uit mij en luisterde. Na een enorme piek van pijn door de hoofdpijn die alleen maar toenam, doorbrak ik het patroon. De hoofdpijn nam daarna heel snel af waardoor we weer samen vakantie hebben kunnen vieren. Dat was voor hem een bevestiging dat het ook werkte. Hij had zijn patroon doorbroken en mijn hoofdpijn is daardoor uiteindelijk op een punt gekomen dat ik zelden nog hoofdpijn heb.

Het was een mijlpaal voor ons allebei. Maar er was nog meer te leren. Toen wij geen kinderen konden krijgen gingen we een periode van 12 jaar tegemoet waarbij we mochten leren over elkaar. Een aantal vorige levens en karma stukken hebben we daarmee opgelost. Met als resultaat na 12 jaar een prachtige dochter. Dit ging trouwens niet alleen over stukken tussen ons maar ook over persoonlijke stukken. Een lange weg voor ons om te leren.

Dat was eigenlijk wel het diepste dal in onze relatie. Zoiets heeft heel veel impact op een relatie. Het kan een relatie breken omdat je er allebei op een andere manier mee om gaat. Dat moesten wij van elkaar leren. We zijn allebei verschillend. We werden grotendeels op onszelf terug geworpen omdat we allebei verdriet hadden. Soms konden we elkaar troosten maar het verdriet van de ander raakt jezelf ook heel diep. Het is moeilijk om er dan helemaal voor de ander te zijn.

We waren er wel voor de ander maar dan luister je naar het verdriet van de ander en zette ik mijn eigen verdriet even aan de kant. Daar nam ik dan later ruimte voor zonder hem. En andersom. Het was aan ieder van ons op onze eigen manier dit een plekje te geven. Het ging zeker niet over alles samen doen bij ons. Er was ook heel veel individueel werk. Je hoort wel eens stellen die aangeven dat ze er samen door heen zijn gekomen en veel gepraat hebben samen. Zo was het bij ons niet. We hebben zeker wel gepraat maar het was moeilijk elkaars verschillen te zien. Het verlangen van steun van iemand die er totaal anders over denkt is moeilijk.

Toch koos ik er voor om hier sterker van te worden. Ik koos er voor hier van te leren. Dat haalde bij mijn man de druk er af. Hij leert op zijn eigen wijze, tempo en manier. Hij kreeg ruimte het te onderzoeken en ook ruimte om te voelen en ervaren of ik de juiste partner voor hem was. En dat deed ik ook. Je leert zoveel over elkaar, past de ander wel bij mij?

En pas toen ik later terug keek besefte ik hoeveel wij geleerd hadden van elkaar. We waren meer volwassen en rustiger. We kende elkaar nu veel beter. We wisten wat we aan elkaar hadden. Ik ben niet perfect en mijn man ook niet. Er moet ruimte zijn voor groei. En dat hebben we elkaar gegeven. Ieder op zijn eigen manier.

Het was de zwaarste periode in ons leven maar ook de meeste leerzame. Die periode maakt ons wie we nu zijn als stel. Het heeft een band gecreëerd en diepgang. Iets wat we niet kunnen ervaren als het nooit even had tegen gezeten. Het helpt je ervaren hoeveel kracht je uit liefde kunt putten. Maar het helpt je ook ervaren hoe je op liefde kunt vertrouwen. En dit laatste is waar het allemaal om gaat. Leren veilig voelen bij de ander, leren veilig voelen in het leven, leren veilig voelen in de liefde en vooral leren voelen dat je veilig bent en geliefd. Wat er ook gebeurt.


 

      
Ik heb mijn praktijk in Harderwijk en combineer mijn werkt met het gezinsleven thuis.

Maandag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Dinsdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Woensdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Donderdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur
Vrijdag: Ochtend tot 12 uur of avond vanaf 19.00 uur

Skype contacten
Het is mogelijk een sessie via skype te ontvangen. Ook uit het buitenland kun je contact opnemen. Een consult in het Engels is mogelijk.Bedankt dat je voor me bent geweest. Bedankt dat je met je zuiverheid mijn leven hebt bekroond. Bedankt dat je mijn leven aan mij hebt teruggegeven. Je hebt duidelijk een ‘nieuwe begin’ gestart bij mij. Een nieuwe begin waarin heel veel positiviteit, harmonie, liefde en licht is; bedankt dat je mijn leven op deze manier hebt geraakt.
Ik weet niet of deze woorden genoeg zijn om te vertellen wat voor impact je hebt op mijn leven, maar dit zijn de eerste woorden die bij mij zijn opgekomen.  

T. uit D.
   


 
Locatie
Harderwijk

Belangrijke links
Contact
Privacy verklaring
Werkwijze
Klachtenregeling
Wat gebeurt er tijdens een sessie?
CAT behandelovereenkomst
Disclaimer


Volg mij op facebook en youtube

  Openingstijden:
Ma t/m vrij van 9.00 uur tot 12.00 uur en 19.00 uur to 22.00 uur.


Mijn andere websites:
www.sterrenmensen.nl

www.hetholistischefamiliehuis.nl
www.kernkind.nl

BTW en KVK
KVK 08141678
BTW
NL 1929.67.137. B01